mini-elfstedentocht

2e Mini-Elfstedentocht GAIT DEUR.

naamloosDat was de aankondiging “in stijl” van de 2e mini-Elfstedentocht. De mini-Elfstedentocht 2012 werd een groot succes! Vele honderden mensen kwamen op het evenement af om de tocht te rijden. Het recreatie-team van Tennisclub Veendam was enigszins overdonderd door de massale opkomst. Naast de vele deelnemers waren er ook veel toeschouwers aanwezig op het Langebosschemeer in Wildervank. Een geslaagd evenement, dat als de weergoden in de toekomst ons goed gezind zijn, zeker een vervolg zal krijgen. Vanaf de zondag ervoor was de Tennisclub Veendam al druk bezig om in het besneeuwde landschap baantjes te trekken.

Hulp
Van alle kanten kregen we hulp aangeboden op velerlei gebied. Om maar even iets te noemen: een borstelmachine van de Gemeente Veendam, hulp van de Winkler Prins, koffie van Koffieplein, kortingen bij Albert Heijn, squad + schuiver van Geling, Borgercompagnie Electriciteit, keuken etc. van Scouting Veendam en natuurlijk veel hulp van de eigen leden van de Tennisclub. Vergunningen werden officieel aangvraagd, EHBO geregeld.naamloos (2) Wat valt er nog meer te vertellen over dit evenement van Tennisclub Veendam.In vergelijking met de eerste keer (in 2010), werd er een speciale jeugdroute gemaakt. Het aantal opstapplaatsen werd uitgebreid van 1 naar 3 (Rietgors Wildervank, Scouting Veendam en Borgerswoldhoeve). Bij alle drie plaatsen was er parkeergelegenheid aanwezig. De routes werden duidelijk uitgezet. Bij de hoofdroute dienden alle 11 Friese Steden te worden bezocht.Leeuwarden
Aan  de Rietgors ligt Leeuwarden. Van hieruit gaat de tocht richting  Scouting vervolgens richting Manege en over het meer langs de  Borgerswoldhoeve. Terug langs de andere kant van het Scoutinggebouw en tenslotte langs de volledige zuidkant van het Langebossche Meer.naamloos (3)

De Veendammer publiceerde het volgende artikel, dat een goede weergave is van het evenement.

VEENDAM – Vanavond, 11 februari 2012, gaan een heleboel mensen moe maar tevreden naar bed. De 1.200 schaatsers die meededen aan de Mini Elfstedentocht in Veendam en de kleine 100 mensen die de tocht mogelijk hebben gemaakt.

Het moet nu

Otto Faber, één van de initiatiefnemers van Mini Elfstedentocht: “Maandagavond kwamen we met een hele club bij elkaar. Als we het willen doen, moet het nú, zeiden we. Er volgden nog twee dagen overleg met de gemeente, maar toen was het rond: Tennisclub Veendam zou ook in 2012 weer een Mini Elfstedentocht organiseren.”

Strak georganiseerd

Was de organisatie in 2010 nog wat overdonderd door het grote aantal deelnemers, in 2012 was ze overal op voorbereid.

“Zo’n beetje alle 60+ers van de vereniging hebben de afgelopen dagen niet anders gedaan dan vegen, vegen en nog eens vegen,” vertelt Faber. “Daardoor hebben we een mooie, schone en goed begaanbare route gekregen. De schaatsers reden door Borgerswold en Langebosch.

We hebben op drie punten koek en zoopies gezet en EHBO-posten ingericht. Ook konden de mensen op drie plaatsen starten.

Elke deelnemer kreeg een routebeschrijving en na afloop een deelnamecertificaat. Het is echt ongelooflijk dat we dit met z’n allen in zo’n korte tijd hebben weten te realiseren. Je bent mij hier nu aan het interviewen, maar eigenlijk zou je de hele organisatie aan het woord moeten laten. Iedereen heeft zich geweldig ingezet.”

Positief

Faber heeft zelf niet mee geschaatst, maar de hele dag rondgelopen tussen de verschillende posten. “Ik heb mensen naar hun mening gevraagd. Wat moet er volgende keer anders, wat kan beter? Maar iedereen was alleen maar enthousiast en positief. Nou, mooier kan je ‘t niet krijgen.”

Uitpuffen

De koek en zoopies deden goede zaken. De schaatsers en toeschouwers lieten zich de warme rookworsten, snert, kwast (die voor de kinderen was omgedoopt tot ‘warme ranja’), chocomelk en glühwein goed smaken. Het was ook prettig dat er tafels en bankjes op het ijs stonden, zodat ze zó, met hun schaatsen aan, konden uitpuffen met een kop erwtensoep.

Veel hulp

Tennisclub Veendam kreeg van alle kanten hulp. Niet alleen van de eigen leden, maar ook van ondernemers in Veendam.

De gemeente stelde een borstelmachine ter beschikking, Geling uit Borgercompagnie leverde een quad en schuiver, de Winkler Prins hielp mee, Koffieplein.nl zorgde voor de koffie en Albert Heijn gaf de club korting op allerlei zaken.

“Dat we gebruik mochten maken van het clubhuis van Scouting Veendam, was ook fantastisch,” glundert Faber. “Dit is een perfect punt: aan het ijs, met een parkeerplaats voor de deur!”

Ongelukken

Zoals bij elk evenement waren er ook bij de Mini Elfstedentocht ongelukken te betreuren. Er is niemand door het ijs gezakt, maar een paar mensen zijn ten val gekomen. “Een paar gebroken polsen en één pijnlijke knie tot nu toe,” zegt de EHBO om 15.00 uur.

“Tja, dat kan gebeuren. De mensen hoefden in elk geval niet lang op hulp te wachten. Er reed meteen een quad heen met een aanhanger erachter. Schaatser erop en hup naar de EHBO-post.”

Volgend jaar weer!

Wat Faber betreft wordt de Mini Elfstedentocht volgend jaar weer gehouden, ijs en weder dienende. De vele schaatsers kunnen het alleen maar met hem eens zijn.