Wat is padel?

Padel is racketsport en kan gezien worden als een mix van tennis en squash. Het wordt veelal met 4 personen (2×2) gespeeld op een rechthoekig veld dat verdeeld wordt door een net. Dit veld van 10 meter breed en 20 meter lang is omringd door drie meter hoge wanden die ook daadwerkelijk als onderdeel dienen van het spel.

Waar komt Padel vandaan?

Padel komt oorspronkelijk uit Mexico, waar Enrique Corcuera in 1969 de sport bedacht. Thuis had hij namelijk niet genoeg ruimte voor een tennisbaan, waardoor hij een soortgelijke sport bedacht. Hij liet een terrein van 10 bij 20 meter met hoge muren omtoveren tot een soort “mini tennisbaan” met een net in het midden. Vanwege de kleine omvang van het veld ging Enrique niet met de grote tennisrackets spelen, maar met kleinere houten rackets die pasten bij het kleine veld. Later introduceerde een Spaanse vriend van Enrique de sport in Spanje, waar in de jaren 90 de grens van 1 miljoen padelspelers werd overschreden. Op dit moment is padel na voetbal de tweede populairste sport van Spanje en één van de snelstgroeiende sporten ter wereld.

Spelregels Padel

  • In de meeste gevallen speel je padel met 4 personen (2×2)
  • Voor het serveren heb je net als in het tennis twee pogingen. Serveren doe je onderhands en diagonaal.
  • De bal mag 1 keer stuiteren.
  • De bal mag na 1 keer stuiteren tegen een muur geslagen worden.
  • Komt de bal buiten het veld, dan mag de bal ook buiten het veld teruggeslagen worden.
  • De puntentelling is hetzelfde als bij het tennisspel.

Materiaal

Padel speel je met een speciaal padelracket en padelballen, die erg lijken op tennisballen, maar iets groter en trager zijn.
Naast een padelracket en padelballen zijn schoenen belangrijk. Gebruik hiervoor je normale tennisschoenen voor een gravelondergrond of schoenen met een visgraatprofiel.

Beschik je (nog) niet over een eigen padelracket en padelballen? Niet getreurd! T.C. Veendam beschikt over padelmateriaal waar jij gebruik van kan maken tijdens het spelen!